Yhteystiedot

Aulikki Maaninka

Aholantie 25

82200 Hammaslahti

P. 040-772 3631

E-mail: kennel.okotan@telemail.fi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:22751 kpl
Share |

JAPANESE CHIN N:o 206 (CHIN)

Alkuperämaa: Japani

 FCI:n ryhmä 9 Seura- ja kääpiökoirat  (alaryhmä 8) (Hyväksytty: FCI 20.4.1998, käännös SKL-FKK 25.3.2001)

Lyhyt historiaosuus:

Ikivanhojen asiakirjojen perusteella Korean hallitsijoiden oletetaan lahjoittaneen Silla-dynastian aikakaudella japanese chinien esi-isät Japanin hoviin vuonna 732. Seuraavien sadan vuoden aikana Japaniin tuotiin ilmeisesti runsaasti chinejä. Historiallisista asiakirjoista käy myös ilmi, että Japanin lähettiläät Kiinassa Tung-dynastian aikana ja Korean pohjoisosassa Po H’ain-dynastian aikana toivat näitä koiria mukanaan kotiin palatessaan. Shoguni Tsunayoshi Tokugawan hallituskautena (1680 – 1709) rotua jalostettiin Edon linnassa sisätilojen koristekoiraksi. Vuonna 1613 brittikapteeni Searles vei yhden chinin Englantiin ja vuonna 1853 Yhdysvaltain laivaston kommodori Perry vei Yhdysvaltoihin useita yksilöitä, joista kaksi lahjoitettiin Englannin kuningatar Victorialle. Vuodesta 1868 lähtien japanese chinit ovat olleet yläluokan naisten suosimia sylikoiria ja nykyisin rotu on laajalle levinnyt seurakoira.
 
Yleisvaikutelma: Pienikokoinen ja leveäkasvoinen koira, jolla on runsas karvapeite ja tyylikkään viehkeä olemus.
Tärkeitä mittasuhteita: Säkäkorkeus on sama kuin rungon pituus. Nartut ovat rungoltaan hieman pitempiä.
Käyttäytyminen / Luonne: Älykäs, lempeä ja viehättävä.
 
Pää
Kallo-osa: Leveä ja kaareva.
Otsapenger: Syvä ja jyrkkä.
Kirsu: Sijaitsee samalla suoralla linjalla kuin silmät, väriltään karvapeitteen merkkien värin mukaisesti joko musta tai syvän lihanvärinen.
Kuono-osa: Kuononselkä on hyvin lyhyt ja leveä.
Hampaat / Purenta: Hampaat ovat valkoiset ja vahvat. Tasapurenta on toivottava, mutta leikkaava tai alapurenta sallitaan.
Silmät: Suuret, pyöreät, kaukana toisistaan ja väriltään kiiltävänmustat. Korvat: Pitkät, kolmionmuotoiset, riippuvat, pitkäkarvaiset ja kaukana toisistaan.
Kaula: Melko lyhyt, asennoltaan pysty.
 
Runko
Selkä: Lyhyt ja suora.
Lanne: Leveä ja hieman kaareva.
Rintakehä: Kohtuullisen leveä ja syvä. Kylkiluut ovat kohtuullisen kaarevat. Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on selvästi ylösvetäytynyt.
Häntä: Kauniin, runsaan ja pitkän karvan peittämä; asennoltaan selän päällä.
 
Raajat
Eturaajat Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat suorat, siroluiset ja takaosastaan kyynärpäiden alapuolelta hapsuiset.
Käpälät: Pienet ja jäniksenkäpälän muotoiset. Hapsut käpälissä ovat toivottavat.
Takaraajat Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat kohtuullisesti kulmautuneet.
Reidet: Takaosastaan hapsuiset.
Käpälät: Kuten etukäpälät.
Liikkeet: Tyylikkäät, keveät ja ylväät.
 
Karvapeite
Karva: Silkkistä, suoraa ja pitkää. Pään etuosaa lukuunottamatta koko runko on runsaan karvan peitossa. Korvissa, kaulassa, reisissä ja hännässä on runsas hapsutus.
Väri: Valkoinen mustin tai punaisin merkein. Merkkien tulisi sijaita symmetrisesti rungossa sekä silmien ympärillä siten, että ne ulottuvat korvien yli. Leveä, valkoinen, kuonosta päälaelle ulottuva ”pläsi” on erityisen toivottava.
 
Koko
Säkäkorkeus: Urokset noin 25 cm, nartut ovat hieman pienempiä. Virheet: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. Muu kuin musta kirsu yksilöillä, joiden väri on valkoinen mustin merkein; yläpurenta, vino alaleuka; yksivärinen valkoinen ilman värimerkkejä, vain yksi värimerkki päässä; arkuus.
 
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.